estamos
B
utlletí informatiu de l'Associació d'Antics Alumnes del Reial Col·legi de l'Escola Pia de Sarrià



octubre 2001

 

HOMENAJE A LOS PROFESORES D. JOSÉ LUÍS MANZANO D. ANTONIO GUTIÉRREZ

El curso pasado se jubilaron dos maestros muy queridos en "Can Culapi": el Sr. Manzano y el Sr. Gutiérrez. Los dos han pasado más de treinta años enseñando y educando en nuestro colegio. Hemos sido muchos los que nos hemos formado y hemos aprendido con ellos.

Recuerdo con agrado las clases de lengua castellana que impartía en 6° de EGB el Sr. Gutiérrez. Me vienen a la memoria los análisis sintácticos y aún me parece oir su voz cuando hacíamos dictados.

Del mismo modo recuerdo las explicaciones de matemáticas del Sr. Manzano cuando estudiaba 7° de EGB. Lo veo ahora con las manos blancas por la tiza resolviendo en la pizarra problemas, aplicando "la regla de tres" o calculando la superficie de un triángulo.

Los dos con su especial dedicación supieron damos no sólo unos conocimientos muy preciados sino que, también, coadyuvaron en nuestra formación como personas.

Somos muchos los compañeros que guardamos una grata memoria de estos dos profesores, por ello considero que es muy merecido el homenaje que la Junta Directiva de la Associació d'Antics Alumnes quiere hacerles en la próxima edición del Día del Antiguo Alumno.

 

Joan-Maria Raduà Hostench.
Promoció 1985

 

 

51a DIADA DELS ANTICS ALUMNES DE LESCOLA PIA DE SARRIÀ

El proper dijous 29 de novembre de 2001 celebrarem la festa de l'Antic Alumne. En ella retrem un calorós homenatge a dos grans professors de l'Escola:

Sr. Antonio Gutiérrez Sr. José Luís Manzano (de la llavors segona etapa de la E.G.B.).

També fem una crida molt important als Antics Alumnes que celebren la seva Promoció d'Or o la seva Promoció d'Argent, que són les dels anys 1951 i 1976. L'Associació resta a la vostra dispocisició per tal que localitzeu els vostres companys. No creguis que els teus amics hi aniran pel sol fet d'estar cridats; truca'ls, convoca'ls i disfruteu de la vetllada. Quant temps fa que no us veieu? Anima't i així podrem ser-hi tots.

El programa d'activitats és el següent:

20,15 hores: Missa pels companys i mestres difunts en aquest darrer any, a la Capella del Col·legi.

21,00 hores: Homenatge als Srs. Gutiérrez i Manzano al Saló d'Actes. Explicació d'anecdotes i vivències personals amb els professors.

22,00 hores: Sopar de Germanor als menjadors de l'Escola.

Menú:

Cocktail de marisco

Rostit de vedella a la jardinera o Llom farcit amb prunes Gelat.

Cafè i Cava de brindis.

 

Preu del sopar: Socis i un acompanyant que facin la reserva bancaria dins el termini establert abans del dilluns 26 inclos: 2.500ptes.

No socis que facin la reserva banc8.ris abans del dilluns 26: 3.000 ptes.

Pagament entrada al menjador (tothom): 3.500 ptes.

Comptes corrents per fer efectives les reserves:

"La Caixa": 2100-3642-19-2200035805

Caixa de Catalunya: 2013-0066-27-0200261463

Banco Popular: 0075-0002-25-0604386486

Us demanem, si us plau, feu les reserves bancàries abans del dilluns 26, enlloc d'esperar a abonar-ho a la porta del menjador. El funcionament de la cuina ha canviat (ara ho gestiona una empresa de catering) i ens podem quedar curts de menus contractats amb antel·lació.

 

 

VIDA ASSOCIATIVA. ACTA AGO AAAEPS DE 12.6.01

Siendo las 21,00 horas del día 16 de junio de 2001 se reúne en segunda convocatoria la AAA de las Escuelas Pias de Sarria, debidamente convocada y bajo el siguiente Orden del Día

1.- Lectura del acta de la Asamblea General de 28 de junio de 2000.

2.- Examen y aprobación, si asi se acuerda, de la gestión económica realizada el último año y del presupuesto del presente.

3.- Aprobación, si procede, de la Memoria de las actividades realizadas.

4.- Renovación parcial de la Junta Directiva.

5.- Ruegos y preguntas.

6.- Lectura y ratificación, si procede, del acta levantada.

Actúa como Presidente, el Presidente de la AAAEPS, D. Robert Ortega Coma y como Secretario el Sr. Juan Ma Tió López.

Se constata la asistencia de los siguientes miembros: Rvdo. P. Adolfo García-Durán, Amparo López, Robert Ortega, Josep Romagosa, Joan Ma Raduá, y Juan Ma Tió.

Por parte del Sr. Secretario se da lectura al acta de la Asambleaanterior que es aprobada por unanimidad. Seguidamente el Tesorero, Sr. Josep Romagosa, presenta un balance de situación comparativo de los ejercicios de 1999 y 2000, así como el presupuesto del ejercicio de 2000 y el que se propone para 2001, con el porcentaje de cumplimiento y desvío producido durante el año. Se entrega a los asistentes un cuadro comparativo detallando los ingresos, gastos, activo y pasivo de dichos ejercicios y tras el oportuno debate se aprueba por unanimidad la gestión económica realizada y el presupuesto para el año 2001 que sube a 968.ooo.-Ptas.

Ya en el punto 30 del orden del día el Sr. Presidente agradece la asistencia y lamenta que un año más no haya sido más numerosa. Como actividades realizadas comenta la asistencia a la imposición de insignias de la promoción de 2000; el cumplimiento de las previsiones referentes a la revistas Estamos (edición semestral), la inscripción en el Registro de Asociaciones de los nuevos cargos, asi como el cambio de firmas bancarias fruto de la renovación de la Junta Directiva, la puesta en práctica de las juntas directivas reducidas; la asistencia al acto conmemorativo de jubilación del personal docente y no docente del Colegio, acto en el cual se nos hizo entrega de una placa conmemorativa de las bodas de oro; el dia del antiguo alumno en que se celebró el 50 aniversario de la constitución de la primera Junta Directiva de la Asociación, etc.

Igualmente hace un repaso de los propósitos y mejoras que deberían producirse este año, entre los que se encuentran renovar y actualizar nuestra base de datos añadiendo las últimas promociones para que puedan Ilegarles la revista Estamos; creación de un sistema de actualización informatizada de datos (altas, bajas, cambios etc.), contando para ello con la tecnología de la Escola Pía de Catalunya que ya nos ha ofrecido su experiencia y material; la promoción de deporte entre los antiguos alumnos; la negociación de la nueva ubicación del despacho o sede de la Asociación, etc.

Sometido a votación se aprueba por unanimidad la memoria de las actividades realizadas.

Se renuncia unánimemente a la renovación parcial de la junta directiva, por lo que sigue vigente la elegida en la anterior asamblea.

Ya en ruegos y preguntas Joan Ma Radua propuso que para apoyar la gestión de la Asociación se intentase buscar antiguos alumnos que se hubieran jubilado anticipadamente, con tiempo libre y ganas de apoyar a la Asociación, propuesta que tuvo unánime acogida.

Y sin más asuntos que tratar finalizó la sesión siendo las 22,15 horas del día de la fecha de la que se levantó la correspondiente acta que fue aprobada por unanimidad, con el Vto. 6no. Del Sr. Presidente.

 

 

COMIAT DE LA PROMOCIÓ DE BATXILLERAT

El passat 24 de Maig es va celebrar l' acte de fi de curs i la festa de comiat deIs 114 nois i noies que van acabar els seu s estudis a Sarria. La celebració, que va comenc;:ar amb una Eucaristía d' acció de gracies, va constar de tres parts: la primera va tenir un caire academic amb una mostra de "treballs de recerca" realitzats pels alumnes Ramon Jaume Arandes de 2n A amb el títol "El s viatges espai-temporals", Cristina Pujadas" de 2n B amb "Discoteques i sistema auditiu", en Xavier Fusté de 2n C amb "Tintín i el segle XX" i la Patricia Sánchez de 2n D amb el títol "Organitzacions no governamentals", tots ells d' alt valor i qualitat.

La segona part va ser una evocació de comiat adreçada a la promoció 104ena de l'Escola Pia de Sarria, segona promoció del nou batxillerat. Per part deIs pares van parlar la Sra. M. Rosa Gibert de Sitja en nom de l'alumnat de Tecnologia i Ciències Biosanitàries, i el Sr.Sebastià Garcia en nom de la modalitat de Ciencies Socials i Economiques. També van adreçar unes paraules el President de l' Associació d'Antics Alumnes Sr. Robert Ortega, el Sr. Josep M.Arbusí en nom del Claustre de Professors i el Sr. Miquel Garcia com a Director Gerent en representació de la Titularitat. La festa va cloure amb ell liurament de les orles, beques i insignes d'Antic Alumne/a a cadascún dels ja exalumnes. Des de l'Associació us desitgem molta sort en el vostre camí de la vida i un pensament: no oblideu mai la vostra escola. FELICITATS!

 

 

CANVIS A L'ESCOLA

Com molta gent sabrà, l'escola aprofita la tranquilitat que suposa la temporada d'estiu per dur a terme algunes reformes. Enguany s'ha traslladat la recepció des de l'interior de l'edifici cap a la mateixa porta d'entrada principal a mà esquerra on anteriorment s'hi ubicava l'infermeria. També s'ha instalat una porta corredera al darrera de la principal per a controlar millor l'accés al recinte i obtenir millor seguretat.

 

 

La sala de la dreta (on recordareu el P. Mele guardava la D.K.V. per anar a comprar el menjar), just enfront de recepció, també ha estat reformada i acondicionada per a fer reunions de les distintes associacions que estan integrades a l'escola com l' Associació de Pares d' Alumnes (A.P.A), la Mútua i nosaltres mateixos. Aprofitem l' ocassió per agrair a l'escola la col·laboració que ens dispensa una vegada més.

 

 

 

 

ESCOLA PIA. Fundació Educació Solidària-Escola Pia de Catalunya

L'any 1998, l'Escola Pia de Catalunya va posar en marxa la Fundació Educació Solidària, amb l'objectiu de donar suport a totes aquelles activitats encaminades a promoure i garantir l'educació en àrees socials deprimides, especialment en els paisos del Tercer Món.

Actualment la Fundació esta col·laborant en projectes al Senegal, a Cuba i a Mèxic, en els que hi participen de manera activa els escolapis que es troben en aquests països. La major part d'aquests projectes es porten a terme al Senegal, doncs dels tres països, és en el que hi ha una presència més nombrosa d'escolapis catalans.

Aquests projectes giren entorn a l'educació i la formació d'infants i joves, entenent que aquesta via és la millor manera de lluitar contra el subdesenvolupament i poder garantir un futur amb unes millors condicions de vida.

Els projectes educatius i de formació que es duen a terme, inclouen des de llars d'infants fins a projectes de formació professional per a joves, per tal que puguin tenir un mitjà de treball i de subsistència; passant per escoles de primària i secundària, internats escolars per tal que els nois i noies no hagin de fer molts quilòmetres per anar a escola, programes d'educació d'adults i de formació de la dona, i fins i tot, una casa de colònies per a poder fer estades formatives i lúdiques, i una biblioteca popular.

Des de la Fundació també procurem trobar suport per a poder fer prajectes "d'acció concreta", com pot ser la construcció d'una escola al Senegal, o l'equipament d'una aula d'informàtica a Cuba.

Els projectes requereixen un esforç i una dedicació importants per dur-los a terme, com a conseqüència normalment de la manca de mitjans i de recursos.

Gràcies al suport solidari de moltes persones, la Fundació pot contribuir a fer possible l'objectiu de garantir el dret a l'educació que tenen tots els infants i joves del món.

La Fundació Educació Solidària té la seva seu al nº 80 de la Ronda Sant Pau de Barcelona. Si voleu més informació sobre la Fundació i els projectes que porta a terme, podeu trucar al telefon 93441 0004 o enviar un e-mail a educacio.solidaria@escolapia.net.

 

 

CANONITZACIÓ ESCOLÀPIA

La família calassància està de festa, la fundadora de les MM.Escolapies, M.Paula Montal de Sant Josep de Calassang sera declarada santa, el proxim 25 de novembre 2001.

La M.Paula va ser beatificada el 18 d'abril de 1993 pel Papa Joan Pau II. La diferència entre un Beat i un Sant, és que la celebració d'un Beat queda circonscrita a una església particular o grup religiós, mentre la celebració del Sant és imposta a tota l'Església Universal.

Per passar de Beat a Sant, Déu ha de donar un signe per intercessió del Beat, és a dir s'ha de constatar un miracle.

El de la M.Montal va ser rapid. El 1 de setembre del mateix 1993 la nena de vuit anys Natalia García Mora, alumna de les Escolapies a Blanquizal (Colombia) va rebre d'un sicari, a qui sobrava una bala després de cometre un assassinat, un tret que li va produir una greu ferida al pulmó, amb trencament d'algunes costelles, i el que es pitjor de la columna vertebral, amb lesió de la medul·la. Va ser operada per treure els trossos d'ós del pulmó, etc. pero va quedar paraplègica, sense funció muscular i dels esfínters. No hi havia cap esperança de curació.

La família, les Escolàpies, i els seus petits companys d'escola van implorar la curació per intercessió de la Beata, i als pocs dies va començar a moure les cames i està totalmente curada. Examinada pels metges de la Santa Seu, que la van fer anar a Roma per examinar-la, es va reconèixer el miracle.

Com a família escolàpia que som ens felicitem i felicitem de manera especial a tota la família Montal, tan relaciona amb el nostre Col·legi i de la que molts són exalumnes.

Tota declaració de la santedat d'una persona, és a dir que va ser heroïca en l'amor, és una invitació a tots a créixer en el camí cristià de l'amor.

 

P.Adolf García-Durán

 

 

DIA DE L'ANTIC ALUMNE A L'ESCOLA PIA SANTA ANNA

El passat dia 8 de juliol, l'Associació d'Antics Alumnes i Amics de l'Escola Pia Santa Anna de Mataró, va celebrar juntament amb tots els antics alumnes i simpatitzants que van voler assistir­hi el dia de l'Antic Alumne, amb el P. Andreu Trilla, provincial dels Escolapis a Catalunya qui va concelebrar la missa juntament amb el P. Joan Herrero. En l'eucaristia es van recordar els companys que els han deixat durant aquest últim any i d'una manera molt especial el P. Trilla va fer esment a quatre incondicionals de la seva associació com eren en Joan Gudayol, Antoni Fernández, Joan Güell i Carles Mons.

Finalitzada la misa com a cloenda, el COI de Cambra de Mataró, els va oferir un magnífic concert, en el que van intervenir com a pianistes Núria Pérez i Mauri i Aida Al-Nehlawi i Valverde actuant com a soprà solista Lídia Martínez i Gel.

Lídia Martínez amb la seva magnífica veu els va oferir una excel·lent interpretació de "l'Ave María" de Gounod i un "He somiat" de Schonberg, acompanyada al piano per Laura Martínez en la que tots els assistents se'ls va possar la "pell de gallina". També va oferir cançons tradicionals i populars catalanes, com "El Cant dels Ocells", les sardanes "Les aromes del Queralt" i "La sardana de les Monges", i de música actual, acabant amb el marxós espiritual "Happy Day" de Edwin R.Hawkins. Es va acabar la diada amb un FINS AVIAT als menjadors de l'escola.

Aquest concert el va oferir desinteresadament el Cor de Cambra de Mataró, per recaptar fons a benefici de l'Escola Pia al Senegal.

 

 

COMPANYS. DESENVOLUPAMENT INFORMÀTIC A L'ASSOCIACIÓ

Estic segur que recordareu la multitudinària celebració del Centenari de l'Escola Pia de Sarrià. Forem més de nou-cents antics alumnes els que participàrem en el dinar de germanor, això vol dir que més d'un miler d'antics alumnes ens vàrem acostar per viure intensament, de nou, el tornar a formar part del Col·legi al llarg d'aquella memorable jornada. Sincerament i personalment, crec que l'èxit en el nombre d'antics alumnes que hi assistiren fou única i exclusivament de l'Associació. Mentre que, l'èxit dels actes i l'organització en la celebració d'aquella Diada fou de l'Escola, i més concretament la direcció del Sr. Miquel Puig.

Això em porta a pensar, a estones, que sembla que l'única missió de l'Associació sigui la de conservar i actualitzar les dades deis antics alumnes, per tal que les convocatòries que realitzem arrivin a pràcticament la totalitat de tots vosaltres. És ben cert que no és l'única missió, en tenim moltes més; però aquesta, és una qüestió que hauriem de tractar amb més profunditat entre tots nosaltres. Doncs bé, aquell hit, en el nombre de capital humà que va participar en la celebració del Centenari, em fa pensar que fins ara ho hem fet bé. Pero...

...ho podriem canviar i millorar.

Tenim, en aquests moments, una serie de problemes; com el cas del peix que es mossega la cua; dels quals ens és molt difícil sortir-nos-en. El principal problema és d'índole dinerària. Si tots els antics alumnes paguéssim la quota social, en primer lloc, aquesta es podria abaratir respecte les 4.000 pessetes anuals (un dispendi quantiós) que val ara; i en segon lloc, podriem pressupostar moltes més activitats, i sobretot, una persona que portés l'administració. És a dir, que quan truquéssiu a l'Associació qui respongués no fos el nostre contestador automàtic, sinó una persona que atengués la vostra petició, consulta, etc., i la dugués a terme en la major brevetat posible.

Com no tenim aquesta persona que actualitzi les dades, perque no tenim diners per pagar-la. Ningú s'ha ofert voluntàriament, malgrat a les reiterades crides de l'antic President Joan-Maria Raduà demanant gent jubilada, que poseeix el bé tan preuat del temps, per venir a estones a l'Associació a realitzar aquesta tasca administrativa. Ni tampoc podem tenir joves que facin la prestació social substitutoria perque no cumplim tots els requisits i perque com a mínim has d'acollir-ne a tres, i amb un ja en tenim prou. Llavors ...

... hem de tallar el vincle entre l'Escola Pia de Sarrià i els anlics alumnes?

La resposta és: de cap manera. Com he dit abans una de les moltes missions que tenim és la de garantir que tot aquell antic alumne que desitgi conservar el seu lligam amb l'Escola Pia de Sarrià, aquest no es trenqui.

I realment, per no trencar aquest vincle d'unió hem ballat a la corda fluixa més d'un cop. Hem patit problemes informàtics de tots tipus, desde l'obsolescència dels ordinadors (ja és el tercer que tenim), fins a problemes amb el programa que ens manté les dades al dia: per obsolescència del software, per errors humans en el tractament de les dades, per que ha anat passant per moltes mans, etc., doncs no podem mantenir algú fix al capdavant de la gestió administrativa de l'Associació. Em pregunto ...

... i què passaria si tothom es mantingués per ell mateix les seves pròpies dades?

La solució és: Internet. En una pàgina web que amablement ens "penjarà" l'Escola cada antic alumne podrà accedir a les seves pròpies dades personals per consultar-les, modificar-les, actualitzar-les, etc ..

Estem preparant aquesta pàgina web. Podreu rebre l'Estamos encara que canvieu de domicili. El podreu llegir a la mateixa pagina web. Podreu enviar mails als companys de promoció. Podreu fer el que fins ara ens heu demanat, però per aquesta manca de mitjans no hem pogut donar-vos. I és més, ho fareu vosaltres mateixos, ja no haureu de demanar-ho, i esperar a rebre-ho si ens era factible.

I el que és més important: ningú es podrà queixar. Si algú, a partir d'ara, ens tildés d'incompetents, en tot cas ho seria ell mateix; i no l'Associació, sense cap mena de mitjans. Això és el que volia dir quan em referia a millorar. Millorem, doncs amb els mateixos mitjans dels que disposàvem donarem més servei. Amb el mateix pressupost podrem fer que promocions es tornin a reunir. Vells amics es retrobin.

I per a mi, aquesta és la verdadera missió de l'Associació: No és el manteniment de les dades; sinó els antics alumnes de l'Escola Pia de Sarrià (la gent), i el que pot fer la gent a partir del retrobament.

 

Josep Romagosa.

 

 

NOTÍCIES

- NECROLÒGIQUES

El Sr. Francisco Ojeda Franco de la Promoció de l'any 1929 va morir el 25 de juny del 2000.

El Sr. Ricard Carsi Valentí de la Promoció de 1948 i soci de l'associació, va morir el dia 28 de juny del 2001.

La Sra. Sílvia Albet mare de l'antic alumne Xavier Vergés (promoció 1987), el dia 28 d'agost de 2001.

El 1 de març del 2001 va morir el germà del P.Pelegrí, el Sr. Luís Pelegrí.

Ha mort la Sra. Umbert, sogra de l'antic president de l'Associació, el Sr. Juan Amat Cortes i àvia dels antics alumnes Par Umbert (promoció 1985).


- ENLLAÇOS

Enric Romagosa Lluch (promoció 1988) amb Núria Barrera el dia 26 d'agost del 2000, a l'església de Cabrils. Els va casar el Rvd. P. Salvador Freixas.

Carlos Romagosa Lluch (promoció 1989) amb Susana García el dia 4 de novembre de 2000, a l'església de la Mercé. Els va casar el Mossèn Ballarín.

Gabriel Pons Saguer (promoció 1987) amb Marta García el dia 16 de juny de 2000, a Sant Sadurní d'Anoia. Els va casar el Rvd. P. Adolf García-Durán.

Eduard Pérez Mataró amb la Mireia el dia 7 de setembre de 2001, a Bonanova.

Joan Viola Demestre amb la Marta el dia 14 d'octubre de 2000, a Bonanova.

Isabel Viola Demestre (promoció 1985) amb el Jordi el dia 6 d'abril de 2001, a Bonanova.

Ignasi Marull a Saragossa el dia 6 d'octubre de 2001.

Xavier Romagosa Lluch (promoció 1986) amb Sonia Marruedo el dia 5 de maig de 2001, a Cabrils.


- NATALlCIS

Aquest 5 d'octubre de 2001 va neixer Javier Tió Trallero, tercer fill del nostre Secretari General Juan María Tió. Enhorabona!

Rebeca Testor fou batejada el 22 de setembre de 2001 pel P. Adolfo García-Durán, filla de l'antic alumne Tomás Testor.

 

 

 

- ON EL PUC TROBAR?

El Rvd. P. Lluis Tort ha estat destinat a Madrid com a Delegat General de Promoció de Vocacions. La seva nova adrega és:

Eraso, 3 - 28028 Madrid


- BUTLLETINS QUE ES REBEN

Calella, Associació d'Antics Alumnes Escolapis de Calella.

Vínculo escolapio, Asociación de Antiguos Alumnos de los Escolapios de Zaragoza.

Maristes Ademar de Burgos, el Hermano Luís Ruíz Corral nos ha hecho llegar un ejemplar, muchas gracias.


- AGRAÎMENTS

Volem agraïr a l'Escola Pia de Sarrià el seu reconeixement a l'Associació després dels seus 50 anys d'existència, més concretament organitzant la Diada de l'Antic Alumne. És per això, que durant les celebracions del Nostre Sant Patró l'Escola ens va entregar una placa commemorativa que diu així: 'A l'Associació d'Antics Alumnes de l'Escola Pia de Sarrià­Calassanç. En testimoniatge d'agraïment pels 50 anys de fidelitat".

 

 

 

 

 

RECORDANDO ...cosas sencillas.

La memoria, en ocasiones nos trae recuerdos de vivencias y situaciones sencillas, que han despertado nuestra simpatía. Mi paso por las Escuelas Pías de Sarriá, fue entre los años 1953 y 1958 Y durante este periodo, ocupó, la mayor parte del tiempo, el cargo de Rector, el P. Jaime Messeguer, que los compañeros de aquella época recordarán perfectamente.

Era un hombre afable, campechano, con cierta simpatía y rasgos de buen humor. Cada mes (o cada semana) no recuerdo con exactitud, pasaba por cada sección, leyendo las notas y haciendo algún comentario si venía al caso, sobre las mismas o sobre el alumno concreto a quien se las estaba leyendo. En una ocasión, en el 4° de bachillerato de los internos recuerdo que comentó, con gracejo, como había coincidido ver a uno de los compañeros, que siendo externos, estaban durante el día en nuestra sección de internos, en la calle "pelando la pava", lo cual levantó grandes risas, aclarándonos seguidamente, que "pelar la pava" era pasar el tiempo charlando con una chica enla calle.

Supongo que el interfecto, no recuerdo que compañero se trataba, después del sonrojo inicial, se sentiría ante nosotros, como un verdadero "pavo real". Desde aquel día, creo que todos aprendimos que "pelar la pava", no tenía nada que ver con arrancarle las plumas a la hembra del pavo.

 

Mariano Balada Rosell