estamos
B
utlletí informatiu de l'Associació d'Antics Alumnes del Reial Col·legi de l'Escola Pia de Sarrià



març 1993

 

ASSAMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

D'acord amb l'establert en els nostres Estatuts Socials, la Junta Directiva ha acordat, en la seva reunió del 8 de febrer de 1993, convocar l'Assamblea General Ordinària d'aquesta Associació pel dilluns 19 d'abril de 1993 a l'Escola Pia de Sarrià (carrer Immaculada 25-35 de Barcelona), a les 20:00 hores en primera convocatòria i a les 20:30 hores en segona convocatòria.

Ordre del dia:

1.- Lectura i ratificació, si procedeix, de l'acta de l'Assamblea anterior.

2.- Examen i aprovació, si procedeix, dels comptes de l'any 1992 i del pressupost de 1993.

3.- Examen de la gestió de la Junta Directiva.

4.- Renovació, si procedeix, de la Junta Directiva.

5.- Precs i preguntes.

 

Per la Junta Directiva

Luís de Olano Rifé
President

Joan-Maria Raduà Hostench
Secretari

 

El dia 3 de març va morir el R.P.Jordi Maymó Casabayó, qui va ser enterrat a Caldes de Montbui el dijous 4 de març. Preguem a Déu per la seva Ànima.

 

 

 

 

ANY EUROPEU DE LES PERSONES D'EDAT AVANÇADA
I DE LA SOLIDARITAT ENTRE LES GENERACIONS

La Comunitat Europea ha declarat l'any 1993 com a "l'any europeu de les persones d'edat avançada, i de la solidaritat entre generacions". La nostra Associació, que es preua de comptar entre els seus membres persones de totes les edats en harmonia i germanor, creu interessant fer-se ressó d'aquest fet i informar sobre la iniciativa de la Fundació " la Caixa " al respecte,

Copiem, per tant del full "Panorama" d'aquesta Fundació, del setembre 1992:

"En l'horitzó de l'any 2000 hi haurà en la Comunitat Europea més de 60 millions de persones més grans de seixanta anys (la qual cosa representarà un de cada cinc habitants)".

"Això farà que, malgrat l'augment considerable de les prestacions socials, aquestes no siguin ja suficients per atendre les necesitats reals, i que calgui cercar i posar en marxa noves formes de solidaritat per afavorir la participació en la societat de les persones grans. Actualment, algunes d'aquestes persones tenen problemes que no sempre són d'índole material i que evidencien le falles d'una societat que no sempre està disposada a reconèixer i assumir les seves mancances",

"Les activitats previstes en el marc de la campanya "Europa Solidària" volen contribuir a trencar l'aïllament generacional que provoca la marginació de les persones grans, fomentar situacions d'intercanvi de coneixements, d'experiències, i de serveis entre persones de diferents edats, i augmentar la sensibilitat de la societat civil cap aquest problema, provocant un impacte global que permeti situar la cooperació intergeneracional i el benestar de la tercera edat com a valors necessaris i desitjables en la societat d'avui",

Sobre aquestes activitats diu:

"La convocatòria d'iniciatives entre generacions s'impulsa com una de les activitats que realitza la Fundació "la Caixa" per mitjà dels seus Programes Socials, dintre del pla "Europa Solidària".

"Es tracta de promoure i d'incentivar accions que impliquin la col·laboració entre persones de diferents edats. L'objectiu és estimular la presentació de projectes que concreten diverses formes de practicar la solidaritat intergeneracional".

"El resultat d'aquesta convocatòria consistirà a premiar l'execució o continuació d'uns quans projectes i, alhora, la difusió d'un catàleg amb tots els projectes que es presenten".

Seria massa utòpic somiar que en la nostra Associació sorgís alguna iniciativa d'aquest gènere? Que per exemple antics alumnes grans jubilats introduïssin els joves en el camp laboral amb la seva experiència, fent una mena d'apadrinament professional? Que els antics alumnes joves comptessin amb els grans i organitzessin conferències, debats, on els grans els enriquissin amb els seus coneixements, i experiències viscudes? Etcétera. El camp resta obert a totes les iniciatives, basti aquí haver aixecat la qüestió.

 

Rvd.P.Adolf García-Durán de Lara

 

 

VIDA ASSOCIATIVA

En el darrer número de la revista, el de desembre, us convidàvem a trovar­nos en la celebració de la Missa del Gall a Sarrià, per desitjar-nos BON NADAL i per després pendre una mica de turró. Sens dubte, va ser quelcom especial celebrar el Nadal a l'esglèsia del col·legi. I també fou molt emotiu retrobar-nos amb el Rvd.P.Jordi Maymó, que va co-oficiar la Santa Missa , i que un cop acabada ens va rebre a tots amb aquella presència seva tant confortant.

Per altra banda, com ja heu vist en la portada de la revista, el proper dia 19 d'abril tindrà lloc l'Assamblea General Ordinària de l'Associació. No fa falta recordar la importància que per tota Associació té la celebració d'una Assamblea com a mitjà de participació dels associats en la vida social.

Es un dret de tots nosaltres el participar en la marxa de la nostra Associació aportant noves idees i propostes i fins i tot pendre-hi part més activament en els òrgans de direcció escollits per tots nosaltres en l'Assamblea. Per aquest motiu us hi esperem a tots perquè expreseu les vostres sugerències, que molts cops ja adreceu a la Junta Directiva mitjançant cartes, trucades i escrits que es publiquen en aquesta, la nostra revista. US HI ESPEREM!

Ja s'han començat a rebre moltes butlletes del QUI ES QUI? Si encara no l'has enviada, a què esperes? Disposes d'una de les moltes butlletes al final del butlletí, si a més a més vols col·laborar fent-te soci, omple les dades bancàries per domiciliar la teva quota anual.

 

Joan-Maria Raduà Hostench
Secretari

 

 

 

NOTÍCIES

Enllaç matrimonial de Clarisa ESCOBAR i AMORES (promoció 1981) amb Juan CANO i GARCIA, el dia 11 de desembre de 1992, a l'església de "El Vinyet" de Sitges.

- Enllaç matrimonial d'Esther SANCHEZ i CUNILLERA, antiga alumna, amb Joan Manel CHAMORRO i MIRO, el dia 3 d'octubre de 1992, a la Parròquia de Maria Reina.

- La Magistrada Roser BACH i FABREGO (promoció 1981), a l'edat de 28 anys ha près possesió com a titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària de la presó de Lleida, presó de "Ponent", abans anomenada Lleida 1 i Lleida 2.

- Mort de la mare de l'antic alumne Francesc CORBELLA CARDALDA (promoció 1981), la Sra.Laura CARDALDA i DIGES, el dia 6 de gener del present any a l'edat de 55 anys.

- Mort de Salvador TRULLOLS i BUERGO (promoció 1932), va ser un gran entusiasta i promotor del C.E.S. (Club Escolapis Sarrià).

- Mort de Juliana ROGEL de GAY, muller d'un antic mestre de la casa, mare dels antics alumnes Víctor i Miquel GAY, i àvia d'uns quants alumnes més d'aquesta escola.

 

 

CARTES OBERTES

EStamos publica a continuació una carta rebuda a la atenció del Rdvsim.P.Josep-Maria Balcells, Superior General de les Escales Pies. Diu així:

Su paternidad:

Leyendo las Bienaventuranzas del Ex-alumno escritas por Su Paternidad y reproducidas en EStamos 31, boletín de la Asociación de Antiguos Alumnos de las Escuelas Pías de Sarriá de Barcelona, he creído entender que:

a) la Escuela Pía ha hecho suyo el Ideario de enseñar a sus alumnos a que:

- el colegio forme parte de su corazón.

- vayan madurando en la sabiduría de corazón.

- vivan con: "el espíritu de la colmena".

- hagan suyo: "Piedad y Letras".

- aprecien la educación espiritual recibida.

- sean honestos.

- desarrollen sus posibilidades intelectuales, artísticas, y cívicas para compartirlas con los demás.

b) Y que la Escuela Pía, también, quiere que así sean sus Antiguos Alumnos. Deseo, Su Paternidad, que San José de Calasanz se sienta orgulloso gracias a los millones de Ex-alumnos humildes que hemos pasado por las Escuelas Pías. Nuestro corazón, aunque pequeño es sincero y con las raíces que Udes. plantaron, abonaron, regaron y cuidaron hasta que empezaron a despuntar, nuestro corazón se ha convertido en un árbol que da cobijo y presta ayuda a todos los que se le acercan sin distinción de raza, sexo o condición. Por lo menos esa es mi intención.

Pero, Su Paternidad, los Ex-alumnos sentimos un cierto vacío cuando nos trasplantan del jardín de nuestro Colegio a la jungla de la vida. Y creo que ésta es la asignatura pendiente. Su Paternidad, si como Ex-alumno quiero compartir mi experiencia personal y profesional con los actuales alumnos, o con otros Ex-alumnos necesito de una vía y, en mi modesta opinión, esa vía son las Asociaciones de Antiguos Alumnos.

No quiero que Su Paternidad piense en que le estoy reclamando una financiación total por parte de la Escuela Pía de las Asociaciones de Antiguos Alumnos porque ese es un problema material, y como todos los problemas materiales con Fe, Entusiasmo e Imaginación se pueden superar, pero lo que le estoy pidiendo es que la Escuela Pía confíe en si misma y en los frutos que ha cosechado en sus frondosos jardines para conseguir que "Piedad y Letras" sea algo normal y cotidiano en este mundo. Pero no me gustaría que la Escuela Pía se convirtiera en un clan donde se trabajara únicamente en beneficio de sus miembros. Lo que espero es que el espíritu calasancio no se pierda nunca y para ello es necesario que los escolapios unan sus fuerzas con sus hijos, los Ex-alumnos.

Si nadie es capaz de darme las buenas y malas noticias. ¿Cómo puedo participar de las alegrías? y ¿Cómo puedo arrimar mi hombro en caso de necesidad?

Para poderlo hacer es necesario el mantenimiento de los ficheros con los datos actualizados de todos los Ex-alumnos y para ello es imprescindible la cooperación de los propios Ex-alumnos y ello sólo se producirá cuando en una de nuestras raíces la Escuela Pía haya insertado el lema: "No nos alejemos nunca". Porque al finalizar los estudios en el colegio no se ha acabado la relación con la Escuela Pía; sino que empieza una segunda parte.

No creo que las Asociaciones de Antiguos Alumnos deban servir únicamente para organizar la típica cena. Pero creo que deben estar abiertas y dispuestas para "ir vendiendo pianos", sin exigirles vender uno cada media hora para creer en ellas como un brazo más que continua y mantiene vivo el espíritu de San José de Calasanz en los corazones.

Su Paternidad le pido disculpas si alguna palabra no es la adecuada, asegurándole que mi intención no es otra que contribuir humildemente en la construcción de un mundo más humano.

Con afecto de hijo,

 

Un ex-alumno desconocido

 

 

MARC GARCIA I LLOPART, UNA MORT QUE NO TRASBALSA;
NO ET DIC "ADÉU", SINÓ: "A REVEURE"

A mig mati del dia vint de juliol, mentre, a Barcelona, molta gent es neguitejava per enllestir els compromisos olímpics, amb en Roger, el seu germà, intentaven confegir, encara engoixats, l'esquela d'en Marc Garcia LLopart. Feia poques hores que, de matinada, ens havia deixat, amb tota la feina feta, tres anys després d'un diagnòstic brutal: un càncer osteogènic al fèmur dret.

Cóm es fa per comunicar, en unes ratlles de diari, el sentit d'una vida i d'una mort, tan joves? En Roger, filòleg al capdevall, va escriure, senzillament: "ha descansat en la pau eterna, després d'haver sembrat d'estimació la vida de tots els que l'han conegut" i jo mateixa, observadora privilegiada durant els anys de prova, vaig afegir-hi " ... i de donar testimoni de fortalesa".

En Marc, el petit de quatre germans, va pujar per primera vegada a l'Escola Pia de Sarrià el curs 80/81, quan tenia sis anys. Anava al col·legi a peu - no vivia gaire lluny - acompanyat dels seus germans més grans, alumnes de batxillerat. Implorava, endarrerit, " ...espereu-me!", mentre, tot esbufegant, atacava la rampa final del carrer. Dos anys després va fer la primera Comunió a la capella del col·legi. Tots recordem, encara, l'emoció amb què, per primera vegada, en Marc va trobar-se, cara a cara, amb el gran Misteri. Va acceptar-ne ben aviat el compromis i, dinàmic com era, es va posar en moviment. Coneix l'esplai dels Carmellitans, al carrer de Llúria, i s'integra, engrescat a les seves activitats: catequèsi, colònies, excursions, grups de treball, jocs, pregària comunitària. L'Oriol Noguera, el seu cosí, alumne de Balmes, li fa conèixer el grup de joves de l'hospitalitat de Lourdes i el servei d'ordre del monestir de Montserrat. També s'hi entrega: dissabtes i diumenges s'omplen amb reunions al casal i estades al monestir, col·laborant amb la comunitat i convivint amb uns companys magnifics. Com a "brancardier" ajuda activament al trasllat i atenció dels malalts, especialment acompanyant les peregrinacions diocesanes al santuari de Lourdes.

Mentrestant, en Marc continuava els estudis a l'Escola Pia. Els estius, a colònies i al seu paratge preferit: el santuari de la Verge de la Salut, enlairat sobre la vall d'Hostoles, a la Garrotxa, on aprèn a estimar la natura i a teixir uns lligams d'amistat que no es desfaran mai més.

Tot d'una, pels voltants de Nadal del 89, anant a buscar molsa pel pessebre, precisament al santuari de la Salut, un dolor persistent al genoll l'obliga a tornar aviat a casa. I pocs dies després, la terrible notícia arran l'exploració radiològica: en Marc té un tumor maligne a la cama dreta. El dia dels Innocents, la biòpsia confirma el diagnòstic i, immediatament, comença el via-crucis: "Mare, vols dir que tot això no és una innocentada? ... jo sóc innocent!".

Les nits a l'hospital de la Vall d'Hebron... el silenci, només sotjat pel goteig dels aparells, el gemec lleuger dels petits malalts, les nàusees... I els dibuixos infantils enganxats amb xinxetes als capçals dels llits... I les mares, sobretot, les mares fent capcinades, encastades a les incòmodes cadires de plàstic, vetllant, nit rera nit, i compartint, entre l'angoixa i l'esperança, la duresa del tractament.

Tanmateix, en Marc no va salvar la cama. A setze anys, desarticulat, va haver d'aprendre a caminar una altra vegada, traginant una pesada pròtesi que li permetia, primer amb bastons i ben aviat sense, caminar, enfilar-se, agafar l'autobus i, fins i tot, anar en bicicleta. Amb l'angoixosa cita intermitent de la "quimio", continua, a l'institut Montserrat el tercer curs de B.U.P., superats, amb tenacitat i esforç, els exàmens de segon. Cada matí, amb la gorra de mariner al cap per protegir-se dels estralls capilars del tractament - ''jo sí que sóc un skin head autèntic", bromejava - recolzat en els bastons i amb la motxila a l'esquena, m'esperava a la porta de casa seva, sempre somrient, per tal que jo el baixés, de camí cap a la feina, fins al carrer Copèrnic. Aquells deu minuts escadussers que durava el trajecte eren per a mi, la seva "tieta cinquantona", els més enriquidors de tot el dia. En Marc, amb el seu "bon dia, tieta" em comunicava la seva energia, el seu valor, el seu optimisme. Mai ni una queixa, ni un retret, mai la més minima senyal d'autocompassió. L'amoïnosa cama artificial o l'angunia d'anar amb el cap pelat li servien per a fer-ne acudits: "feu-me cas, que jo trepitjo de "peu" a terra"; "no em prengueu el pèl, que no tinc un pèl de tonto!".

Un dels controls periòdics posà en evidència la metàstesi pulmonar. Amb ja molt poques probabilitats d'èxit, els metges proposaren més sessions de quimioteràpia; a la tercera, en Marc decideix, contra l'opinió de tothom i amb un capteniment impressionant, deixar el tractament - ''jo, a la "quimio" ja li he donat la seva oportunitat" - i viure el que li resta de vida, fent allò que més li agrada: estar amb la seva familia i els seus amics, continuar la recerca de documents sobre el santuari de la Salut de Sant Feliu de Pallerols (buscant per fires, encants i llibreters de vell, en Marc havia reunit més d'un centenar d'antigues postals del Santuari, a més de goigs, gravats, estampes i escrits relatius a la seva història) i organitzar, engrescant les Administracions civils i eclesiàstiques, un gran aplec per celebrar-ne el 350 aniversari.

El darrer any va ser el seu any sabàtic. "Per morir-se - va argumentar amb tota la raó - no em cal tenir el C.O.U. aprovat". Sense adonar-se'n, però, s'anava doctorant en una ciència molt més difícil. "Es veritat que divuit anys no es gaire temps; per a mi han estat divuit anys molt feliços i he pogut fer totes les coses que m'agraden. Us he estimat molt i tinc molts amics que m'estimen. Em penso que d'aixó s'en pot dir una vida molt plena".

A mitja tarda d'un esplendorós dia del mes de maig, una punxada al costat i una mirada a la mare. Començava la neumonia, inici de la crisi final. Unes setmanes al llit; un ingrés curt a l'Hospital - "prometeu-me que tornaré a casa" ­ el retorn a la cambra dels pares on va afrontar els darrers dies amb un valor, una serenitat i una alegria que s'encomanava als qui, amb el cor encongit, anaven a visitar-lo. La cambra, sempre plena de gent, era com una gran festa. En Marc no volia treure ningú; volia donar la mà als amics, als germans, als pares, a tothom. I tothom es barallava per seure al seu capçal, agombolar-se en torn del llit. Un per un, va despedir-se de tothom, de vegades en silenci, només prement la ma; de vegades amb una frase senzilla, sense donar-li importància; altres, amb una llarga conversa, amb un encàrrec contundent. I una matinada - "mare, mare! el món se'n va, m'allunyo... !" - voltat dels pares i els germans, el seu jove cos que havia lluitat amb tanta energia va ser, finalment, vençut.

Els estudiants, i tots ho sóm mentre vivim, tenen dret a sortir al pati d'esbarjo quan ja han fet els deures i saben ben bé la lliçó. En Marc era un estudiant espavilat: de petit va aprendre - a l'Escola Pia - que l'assignatura de la vida s'aprova en la mesura en què ens sabem lliurar als altres i que, com més donem, més tenim. En Marc era, també, un estudiant molt feiner: en va tenir prou amb divuit anys de vida per enllestir la tasca que li havia posat el Mestre. Ara té l'esbarjo per a tota l'eternitat.

Barcelona, desembre de 1992

 

Pilar Llopart

 

 

INUNDADOS DE TELEVISIÓN

Hoy día nos resulta casi imprescindible estar informados mínimamente: comprar uno o dos periódicos y ver el telediario. Pero corremos el peligro de perecer ahogados en noticias o de engancharnos a la televisión como otros a la droga. Muchas familias la tienen encendida a todas horas; la televisión nos esclaviza hasta en la hora de la cena.

Continuamente nos enfrentamos a un mar de noticias y a una guerra de interpretaciones. Los expertos lo llaman la Sociedad de la Información. Necesitamos encontrar un sentido a la avalancha de informaciones, una armonía y estructura lógica; y necesitamos también no morir víctimas de la parcialidad de algunos medios de comunicación y de algunos periodistas. ¿Cómo? Con una buena dosis de visión crítica; es decir, valorando y sopesando las noticias y los enfoques que le dan unos medios, comparándolas con las de otro periódico u otra cadena de televisión, matizando con nuestros conocimientos, comprando un periódico diferente de vez en cuando, etcétera.

La visión crítica, ademas de llevarnos a calibrar las noticias en busca de la verdad, debe conducirnos a la selección. Sobre todo en la televisión: no podemos permitirnos el lujo de perder el tiempo viendo el concursillo de turno o cualquier programa que se les ocurra emitir. La pequeña pantalla nos esclaviza, anula nuestra capacidad de pensar y consigue que no hagamos un montón de cosas que sí valen la pena. Alguna vez, bien: para descansar, para informarnos, para ver ese programa que nos interesa o esa película que nos ha recomendado aquel amigo que entiende de esto... Pero, iperder el tiempo con la cantidad de cosas interesantes que se pueden hacer, leer, ver o escuchar!.

Con respecto a los hijos, lo mismo: no pueden pasarse horas y horas embobados ante la televisión, sin hacer nada, sin aprender y sin pensar. Los padres deben velar por la educación de sus hijos y no pueden permitir que la televisión los "deseduque", especialmente ahora que da una programación tan triste e insustancial. Ninguna cadena de televisión en España es modelo de cultura. Es fundamental seleccionar lo que vemos y más aún lo que ven los niños.

"Lo peor de la tele es lo que se deja de hacer mientras uno la está mirando". En muchas familias ha acabado con la maravilla de la conversación familiar de padres e hijos, reposada y divertida, en la que se comentan los sucesos del día, los planes futuros, los logros de los hijos, las preocupaciones de los padres...

"De lo bueno, poco". De la televisión, también: que sea bueno y poco; sobre todo porque bueno, realmente bueno, no emiten apenas nada y porque "lo bueno, si es breve, dos veces bueno"

 

Alberto Diana Biada.

 

 

UNA VISIÓN DE LOS AÑOS CUARENTA EN EL COLEGIO DE SARRIÁ
Y CHARLAS SOBRE ÁFRICA

(continuación)

Una vez conseguido mi carnet de Sobrecargo en la Comandancia de Marina de Barcelona (que curiosamente fue muy fácil) y fijada la fecha de partida del barco para Nigeria, Guinea y Camerún, de común acuerdo entre la Casa Serra y el Armador que era bílbaíno, me presenté en Enero del año 53 en Mazarrón (Murcia), debía ser a finales del mes pues logré pasar todas las fiestas más importantes de Enero en casa.

Mazarrón, un pequeño pueblo pesquero con grandes salinas, casas bajas encaladas, con pinta el año 53 de un pueblecito mejicano de la costa del Pacífico, estaba prácticamente incomunicado, solo se podía acceder a él mediante algún transporte público por tierra desde Cartagena, la ciudad próxima más importante, de forma que tuve que tomar un taxi que me costo la friolera de 150 ptas.

El carguero PICOMAR al que iba destinado como sobrecargo era un barco de reciente construcción de unas 800 toneladas, estaba fondeado en la bahía porque no había espigón. Alquilé un bote para trasladarme al barco en dónde el capitán, el Sr. Cañon que era vasco, me recibió fríamente, seguramente por considerarme un espía, cosa que era cierta, en cierta manera, ya que mi misión era la de informar a la casa Serra de la marcha del barco y del comportamiento del capitán y de su tripulación, ya que en viajes anteriores los barcos habían tardado mucho más en efectuar el viaje de lo que estaba previsto en el contrato y el barco se fletaba por días de viaje transcurridos. El interés de la casa Serra era que el viaje tuviese una duración minima, pero, en cambio al armador le interesaba que el viaje fuese lo más largo posible en su duración. El flete era de ptas. 14.000 diarias, toda una fortuna en aquellos años, equiparable al sueldo anual de un funcionario de cierta categoría.

Lógicamente para un capitán de barco para el que reza el adagio "en donde hay capitán, no hay marinero", que era el caso del Sr.Cañon, mi presencia le resultaba molesta. Me asignaron un camarote muy aceptable y así pude empezar a trabajar. Mi trabajo consistía en controlar las cargas y descargas, el papeleo relativo a las mismas, las millas recorridas diariamente y las estadas en los puertos.

En dos días cargamos el barco a base de gabarras, ya que como he dicho anteriormente no había espigón para barcos de cierto tonelaje. Conté 42.000 y pico de sacos de sal de 60 kgs., más 12.000 damajuanas de vino peleón y unas 50.000 mantas. Siendo el barco de relativo poco tonelaje había que vigilar mucho la estiba para evitar que escorase. Una vez lista la carga, el capitán se dio cuenta que este parecía más bien un submarino, ya que el agua cubría la línea de flotación y quería ordenar la descarga de parte de la carga, pero no se pudo hacer ya que las gabarras estaban destinadas a otro barco y las cantidades cargadas eran las estipuladas en el contrato y había que cumplir con unos plazos de entrega.

El barco desarrollaba una velocidad punta de 10 millas, pero la de crucero era de 7 nudos. De Mazarrón partimos hacia Cádiz, en dónde recogimos unos cuantos efectos más y luego nos dirigimos a las Palmas de Gran Canaria para rellenar los tanques de fuel y hacer los aprovisionamientos necesarios.

La tripulación de puente era vasca y consistía en un capitán, un primer oficial, un jefe de máquinas marxista perdido, un segundo de máquinas y unos diez hombres con categoría de marineros a los que el capitán calificaba despectivamente de "canalla de proa" que eran casi todos gallegos con un sueldo de ptas. 800.- y con bastante más de 10 horas de trabajo, jugándose la vida con frecuencia, con muchos meses de ausencia de su casa o sea que a mi juicio eran unos auténticos héroes.

El barco no reunia condiciones para ir al Trópico, pues aparte de no tener aire acondicionado, tampoco había ventiladores y las neveras funcionaban muy mal. Hoy en día un barco con la tripulación descrita puede tener más de 50.000 toneladas.

Diariamente subía dos veces al puente para tomar las notas inscritas en el Diario de a Bordo, en el cual constaba el estado de la mar, las millas recorridas diarias más cualquier incidente que hubiese habido.

 

Jaime Amat Hofmann.

 

 

L'AVENTURA DE LA RECERCA

L'aventura de la recerca? Per què començo així? Us ho explicaré: és perquè la meva troballa m'ha fet pensar.

Només queda un any per la celebració del Centenari del nostre col·legi. I som uns quanys els que ja hi estem capficats en la RECERCA de dades i coses... Ha arribat a les meves mans, quelcom que m'ha fet pensar. Per aquesta raó, avui, us parlaré una mica del meu pare i de mi mateix.

Bé, en la revista "Memoria Escolar 1950-51" (que així es deia) he trobat una foto de la Junta Directiva, en la qual apareix el meu pare... I com jo, també n'era vocal. Sí, m'ha agradat; després ell m'ha dit que ho va deixar uns quants anys tornant-ho a rependre quan el seu amic Sr.Francesc Miró-Sans i Casacuberta (ja recordareu que va ser President del Club de Futbol Barcelona i que va fer el "Nou Camp") va ser President de l'Associació d'Antics Alumnes.

El meu pare, doncs, recorda aquells temps amb molta emoció.

Han passat molts anys, i ara sóc jo el que hi participa, com si fos una tradició. Tal vegada, potser els nostres fills un dia també ho continuaran.

M'he llegit detingudament la revista. Es molt interessant per nosaltres, molt complerta, molt "d'aquells anys"... però els hi faltaven les fèmines. Ara ja és diferent, doncs tenim amb nosaltres la muller de l'actual President, Sr.Lluís de Olano i Rifé, i ella ens dóna "una mà" amb la seva personalitat i simpatia, ens ajuda a donar aquell "toc" que als homes ens manca.

Un dia en parlàvem: a la Junta hi falten noies.

Estaria molt content, que aquest article fos prou engrescador perquè alguna noia "EX" s'hi volgués apuntar. Truqueu-me, que en parlarem! Això seria veritablement una recerca.

BUSQUEM CANDIDATES!

Avui tinc un dia de pensar enrera, i recordo que el primer dia que em van portar al col·legi, com que venia d'una altra escola del centre, em va semblar que entrava en un altre món, ple de llum i natura... Igual que jo pensava un altre noi, però ell sabia expressar millor que jo les seves impressions (les meves quedaren dins).

Foren, doncs, les de l'amic Eduard Urios, plasmades en un poema que va escriure quan també va entrar al nostre col·legi. Diu així:

ALBA DESDE LAS F ALDAS DEL TIBIDABO

Sube el sol y redondo rueda
por el cielo en angulo del alba.
Encrespan sus tejados las casas

y un gallo antiguo cuelga
su canto y su despertar
por la ciudad en ascuas.

Quema el brillo en las tejas
y terrazas, el aire quema
miles de auroras diminutas.

A la deriva de la memoria
remonto la cuesta empinada
para crecer con la luz y la altura.

Com podeu veure, hi ha coses que no es poden apendre; com diu una dita castellana: el poeta nace, no se hace". El nostre amic va nèixer poeta. Eduard Urios (com tot fill de pare notari) molt abans d'arribar al carrer de la Immaculada , havia donat moltes voltes per la goegrafia espanyola, i a la fi a l'­Escola Pia es va quedar.

Aquí es on va descobrir la seva vocació. Va lluitar per apendre Literatura i ho aconseguí. Més o menys, segueixo la seva trajectòria dels darrers anys...

Fa poc, he rebut una carta que m'escriu desde l'avió, que el porta de camí a Estats Units, on va a donar una conferència a l'American Philologial Association, que és una Associació de Filòlegs Clàssics. Jo em pregunto, tal vegada, un altre company trobarà la seva meta a Amèrica?

Es va llicenciar en Filologia grega a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a Glasgow. Parla i escriu alemany, anglès i francès. Recordo quan estava a Barcelona, aprofitava tot el temps de lleure per l'ajuda dels més necessitats, a les Colònies de "Jordi Turull", i no hi mancà tampoc el seu ajut als deficients psíquics, adults del club N.A.O.

En un paràgraf de la seva carta, em diu: "...Els anys escolars a l'Escola Pia, puc dir que han estat els més importants de la meva joventut, ja que em marcaren a tot nivell, i em donaren confiança per la resta de la meva vida".

Bé, no acabaria anomenant tots els títols i mencions d'honor del nostre amic "Edu", però jo crec que en aquestes "quatre ratlles" podem opinar-hi fàcilment, i també desitjar-li que tingui molta sort després de tants sacrificis. Fins aviat, Eduard.

Ha estat aquest poema que avui he trobat, el que ha desencadenat que parlés de l'Eduard Urios i Aparisi. M'agradaria que tota aquesta vida que porta a dintre, la poguéssim aprofitar nosaltres, els barcelonins. Deixem-ho, doncs, amb un interrogant.

Avui, aquest article -una mica particular- estaria bé que arribés a l'engrescadora idea de trobar la "YOUNG LADY" que es volgués incorporar al nostre grup d'antics alumnes que no oblidem les nostres arrels.

 

Miquel Pidevall i Borrell
volcal de la Junta.

 

 

SECCIÓ: CONCURS

Aquesta fotografia correspon al moment que es beneix el nou autocar de l'Escola Pia de Sarrià, la pregunta que us proposem és la següent: A quin anys es va beneir l'autobus que surt a la fotografia? Hi haurà premi especial per qui també reconegui algú que hi surti retratat.

Prec a tothom: si per casualitat disposesiu d'alguna fotografia o còpia de la mateixa que volguessiu donar a l'Associació per tal d'ajudar a confeccionar l'història de la nostra Escola, on hi col·laborem ferventment, us ho agraïríem de bon cor. Moltes gràcies.